TransPort, Amsterdam


Schiphol Real Estate werkt aan een masterplan voor de herontwikkeling van businesspark Schiphol Oost tot Schiphol Aerospace Exchange. Het plan omvat onder meer de bouw van kantoren, bedrijfsruimtes, een parkeergarage en een nieuwe terminal voor de kleine luchtvaart. Schiphol Real Estate selecteerde Architectenbureau Paul de Ruiter voor de opdracht om op de oostelijke hoek van het businesspark een nieuw kantoorgebouw te ontwerpen met Transavia.com als hoofdgebruiker.

Voorop in het ontwerp stonden een optimale communicatieve uitstraling en interactie van het gebouw met de omgeving. Daarnaast moet het ontwerp en het gebouw in hoge mate voldoen aan duurzaamheidsaspecten. Het resultaat is één van de meest duurzame gebouwen in Nederland. De maatregelen die hier (onder andere) voor zorgen zijn:

  • Warmte-koude opslag in combinatie met betonkernactivering;
  • 1.100 m2 zonnepanelen op het meerlaagse dak met productie van 112.500 kWh energie per jaar;
  • Het gras-sedum vegetatiedak van de laagbouw gaat opwarming tegen, vormt een waterbuffer en neemt CO2 op;
  • Grijswatersysteem zorgt voor een waterbesparing van 40%;
  • Het ontwerp en de vorm van het gebouw maken slim gebruik van zon en daglicht. De lamellen, die gevestigd zijn aan de zuidgevel, verminderen de natuurlijke opwarming. De noordwal is zeer transparant om zoveel mogelijk daglicht door te laten.