The Edge


‘Deerns is zeer competent, flexibel, betrouwbaar en innovatief’

Het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld bouwen. Dat was het idee van OVG Real Estate, Deloitte en AKD voor de bouw van The Edge, het nieuwe kantoor van Deloitte en AKD op de Zuidas in Amsterdam. Dankzij innovatieve duurzame technieken zorgde Deerns dat het idee werkelijkheid is geworden.

Het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld…

Vanaf het begin was het doel van OVG (Nederlands grootste projectontwikkelaar van commercieel vastgoed), Deloitte (internationaal accountantskantoor) en AKD (advocaten en notarissen) om een zo hoog mogelijke BREEAM-certificering te realiseren. BREEAM is de meest toegepaste beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. Aanvankelijk moest The Edge minimaal ‘BREEAM Excellent’ zijn maar die ambitie werd opgeschroefd toen bleek dat de hoogst haalbare score ‘BREEAM Outstanding’ binnen handbereik lag. Daarmee lag de lat hoger dan elk ander BREEAM-gecertificeerd kantoorgebouw ter wereld. Op basis van eerdere succesvolle projecten nam ontwikkelaar OVG Real Estate Deerns in de arm om deze doelstelling op installatietechnisch vlak waar te maken.

…tot leven gebracht dankzij cutting edge engineering

Deerns had een grote rol bij het behalen van de BREEAM-certificering. De BREEAM-ranking wordt bepaald aan de hand van credits, punten die je kunt behalen op het gebied van bijvoorbeeld energie (CO2-uitstoot en thermisch comfort), gezondheid (geluid, licht) en afval. Bij 70 procent van de te behalen credits spelen installaties een cruciale rol. ‘We hebben aan de hand van de credits voortdurend gekeken hoe we met installatietechniek nog beter konden scoren. We hebben de lat voor onszelf continu hoger gelegd en de markt uitgedaagd.’

…zoals een innovatief verlichtingssysteem…

Het innovatieve verlichtingssysteem van The Edge is daar het beste voorbeeld van. Zo is het gebouw volledig uitgerust met de nieuwste generatie LED-verlichting van Philips: ‘Ethernet-powered LED-connected lighting’. Dit verlichtingssysteem maakt gebruik van bewegingssensoren – die de aan- of afwezigheid van mensen waarnemen – en coded light, technologie die het mogelijk maakt voor gebruikers om met een smartphone of tablet de lichtsterkte naar wens in te stellen. Hiermee wordt energie voor verlichting en verwarming/koeling bespaard. Deerns hielp niet alleen mee om de technologie tot een werkend concept te maken, maar voegde er nog een functionaliteit aan toe. De data over af- aanwezigheid worden op advies van Deerns naar de klimaatinstallatie gestuurd zodat bij afwezigheid niet hoeft te worden verwarmd of gekoeld. Zo wordt extra energie bespaard.

…met als resultaat een uniek kantoorgebouw

Het innovatieve verlichtingsplan is slechts een onderdeel van het volledige installatietechnisch concept dat Deerns voor The Edge ontwierp. Behalve voor het ontwerp nam Deerns ook de begeleiding bij de aanbesteding en gunning voor haar rekening, evenals de directievoering tijdens de bouw.

Bezoek The Edge. Bekijk onderstaande film.