LEED Gold Certificaat voor 45 jaar oud gebouw Siemens


Het uit 1972 daterende hoofdkantoor van Siemens Nederland in het Haagse Beatrixkwartier is ingrijpend gerenoveerd. Het vernieuwde complex kan zich in elk opzicht meten met de modernste nieuwbouw. Sinds de oplevering in mei 2016 voldoet het aan het internationale LEED Gold-duurzaamheidslabel, als één van de weinige gebouwen in Nederland. Het kantoor is volledig toegerust voor het nieuwe werken volgens het Siemens Office-concept. Deerns ontwierp het installatie- en onderhoudsconcept en -bestek, begeleidde de LEED-certificering en hield mede toezicht op de uitvoering.

Hoge eisen aan duurzaamheid en (flexibel) werkcomfort

De renovatie diende twee heldere doelen. Het vernieuwde kantoor moest geschikt zijn voor het Siemens Office Concept, waarin medewerkers op elk moment van de dag hun eigen werkplek kunnen kiezen. Met het LEED Gold-label beoogde Siemens haar medewerkers een zeer hoog werkcomfortniveau te bieden en de internationale beleggersmarkt aan te spreken in het sale & leaseback-traject (een deel van het complex wordt verhuurd aan derden). Voor Siemens was het project ook een showcase. Het label moest worden behaald met eigen producten voor de technische installaties.

Energie besparen door slimme aanpassingen en optimalisaties

LEED-certificatie stelt hoge eisen aan o.a. energie- en waterbesparing, beleving, (her)gebruik van materialen, binnenklimaat en luchtkwaliteit. Veel energie wordt doorgaans bespaard door gevels te vernieuwen of extra te isoleren. Maar omdat de bestaande gevels in dit project niet werden vervangen, moest Deerns het door LEED vereiste niveau van energiebesparing en klimaatcomfort realiseren door slimme aanpassingen en optimalisaties in het installatiesysteem. Het leeuwendeel van de geëiste energiebesparing werd bereikt door op lagere temperaturen te verwarmen en op hogere temperaturen te koelen, de radiatoren te vervangen door ventilatie-units in de plafonds en nieuwe energiezuinige verlichtingsarmaturen.

Klimaat automatisch per ruimte geregeld

De klimaatregeling wordt aangestuurd door Siemens' eigen Total Room Automation-systeem (TRA). Met dit geavanceerde systeem worden koeling, verwarming, zonwering, verlichting en aanwezigheidsdetectie automatisch per ruimte worden geregeld, terwijl de gebruiker ook zelf kan ingrijpen als hij/zij zich daar prettiger bij voelt. De andere LEED Gold-eisen werden behaald door o.a. de wanden te decoreren met bamboe, plafonds en tapijttegels te hergebruiken, afval strikt te scheiden tijdens de werkzaamheden, minimaal gebruik te maken van lakken en lijmen met vluchtige stoffen en de installaties smetteloos schoon te houden.

Luchtkwaliteit enorm verbeterd, energieverbruik met 35% gedaald

Alle projectdoelstellingen zijn ruimschoots gerealiseerd. Het project scoorde 72 punten voor het LEED Gold-label, twaalf punten meer dan de vereiste zestig. Uit metingen met snuffelpalen blijkt dat de luchtkwaliteit enorm is verbeterd en nu zelfs schoner is dan de buitenlucht. Het energieverbruik daalde met 35% (van energielabel G naar B), wat vrijwel geheel gerealiseerd wordt door het goed doordachte installatieconcept. De tevredenheid onder zowel de gebouweigenaar als de gebruikers is groot.