Huisvestingskosten en energieverbruik a.s.r. gehalveerd na duurzame renovatie


Sinds eind 2015 werken alle meer dan 4.000 medewerkers van verzekeringsmaatschappij a.s.r. in het ingrijpend gerenoveerde hoofdkantoor in Utrecht. Deerns tekende voor het installatieontwerp en de BREEAM-certificering van het vernieuwde a.s.r.-complex, dat nu een van de modernste en duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland is. 

Deerns-ontwerp bekroond met BREEAM-NL Excellent

Het uit 1974 daterende hoofdkantoor van a.s.r. is met zijn 85.000 m² een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland. In 2011 besloot de Raad van Bestuur het complex duurzaam te renoveren en geschikt te maken voor flexibel werken volgens het eigen Nieuwe Generatie Werken-concept. Halvering van het energieverbruik en de huisvestingskosten in 2020 waren hoofddoelstellingen. De renovatie moest worden bekroond met een BREEAM-NL Excellent ontwerp- en uitvoeringscertificaat en het energielabel A (was G). Deerns was verantwoordelijk voor het installatie- en BREEAM-ontwerp en voerde de directie over de uitvoering.

WKO-installatie voorziet in bijna gehele energievraag

Een belangrijke bijdrage aan de energiebesparing wordt geleverd door de nieuwe klimaatgevels met dubbele glaswanden, die ook als spouw fungeren. Het vermogen van de warmtekrachtopslaginstallatie is meer dan verdubbeld. Door de WKO te combineren met een warmtepomp, creëerde Deerns een hogetemperatuurkoelsysteem en een lagetemperatuurwarmtesysteem voor koeling en verwarming via klimaatplafonds en vloerverwarming. Omdat de WKO vrijwel volledig voorziet in de energievraag, is een kleine CV-ketel genoeg om pieken en storingen op te vangen. Andere maatregelen, zoals hoogfrequentie verlichting, aanwezigheidsdetectie, ventilatie met verse buitenlucht via klimaatplafonds, PV-panelen op de daken, waterbesparende toiletten en kranen, hergebruik van kantoormeubilair en vloerbedekking, dragen alle bij aan het hoge comfort- en duurzaamheidsniveau dat door BREEAM-NL Excellent is vereist.

23.000 ton sloopmateriaal hergebruikt in werk

Het grondstoffen- en materiaalgebruik is tot een minimum beperkt. Bijna 23.000 ton sloopmateriaal werd in het werk opnieuw gebruikt. Medewerkers zitten op opgeknapte kantoorstoelen uit het oude kantoor. Het schuim van de oude stoelen is verwerkt in de isolatie. Het tapijt op de vloeren (42.000m²) is gemaakt van recyclebaar materiaal. Het oude tapijt kreeg een tweede leven als garen en grondstof voor de wegenbouw en dakbedekking.

Doelstellingen nu al gerealiseerd

Sinds de laatste oplevering in december 2015 wordt in het gebouw flexibel gewerkt in open, lichte ruimtes met flexibele werk- en vergaderplekken, omringd met koffiehoeken waar medewerkers elkaar informeel kunnen ontmoeten. De aanwezigheidsdetectie voorkomt dat verwarming en verlichting onnodig aanstaan. De beoogde halvering van het energieverbruik en de huisvestingskosten zijn inmiddels gerealiseerd en op 3 juli 2016 is het BREEAM-NL Excellent-uitvoeringscertificaat behaald.