Herontwikkeling Stadskantoor Rotterdam


Medio 2010 heeft Deerns de aanbesteding gewonnen voor het installatieadvies van de prestigieuze herontwikkeling Stadskantoor Rotterdam. Het project bestaat uit nieuwbouw en grootschalige renovatie van het bestaande Stadstimmerhuis aan de Meent in Rotterdam. De architect van het project is Office for Metropolitan Architecture. Transparantie en duurzaamheid zijn twee belangrijke aandachtspunten in de herontwikkeling.

De nieuwbouw bestaat uit kantoren, woningen en een ondergrondse parkeer-garage. De begane grond tot en met een deel van de vijfde verdieping worden gebruikt voor retail, horeca, een stadswinkel (of retail xl) en kantoren. Op de vijfde tot en met de vijftiende verdieping worden woningen gerealiseerd, vaak met terras.

Architectonisch is het een bijzonder project, omdat de doorzichtige/witte wolk lijkt te zweven. De gevel van de nieuwbouw verdiepingen bestaat uit verschillende gradaties van doorzichtigheid door middel van fritts op het glas. Hierbij is nauwkeurig gelet op het halen van een uitstekend thermisch comfort. Het Stadstimmerhuis is een gemeentelijk monument, dat -als voorbeeld van de wederopbouw na de tweede wereldoorlog- zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. De stadswinkel (of retail XL) op de begane grond heeft in basis een ruw klimaat. Bij de balies worden microklimaatinstallaties toegepast om comfortabele werkplekken te creëren.

Het gebouw heeft een grote passage als gezamenlijke hoofdentree vanuit waar de kantoren, woningen, retail en horeca worden ontsloten. De winkels aan de Meent krijgen een eigen entree. Zowel de woningen als de kantoren hebben in het gebouw een eigen logistieke kern met lobby’s, liften en trappen.

Het te renoveren gebouw krijgt een flexibiliteit en indeelbaarheid op basis van de aanwezige stramienmaten. De installaties worden geschikt om zonder ingrijpende aanpassingen de functie in de toekomst nog te wijzigen in bijvoorbeeld vergaderruimtes of kantoren.

In de nieuwbouw wordt een flexibiliteit gehanteerd op basis van een stramienmaat van 3,6 meter. De installaties worden ook weer geschikt gemaakt voor functieveranderingen, terwijl via een verhoogde vloer alle ruimtes ontsloten kunnen worden met elektra en data/ telefonie.

De woningen worden ontwikkeld op een vaste indeling, waarbij het mogelijk is om in bepaalde gebieden kleinere woningen te combineren tot een grotere, wat de verkoopbaarheid ten goede komt.

De volgende maatregelen zijn genomen op het gebied van duurzaamheid:

  • materialen zonder vluchtige stoffen;
  • geen lichtvervuiling;
  • geen geluidoverlast;
  • A klasse binnenklimaat;
  • individuele regeling binnenklimaat;
  • bemetering van energie en water;
  • waterbesparende maatregelen;
  • hoge isolatiewaarden gevel en glas;
  • duurzame opwekking (WKO/ stadsverwarming);
  • CO2 regeling op de ventilatie van bijvoorbeeld vergaderruimtes;
  • energiezuinige verlichting voorzien van daglicht- en aanwezigheidsschakeling.

BREEAM Excellent

Bij de herontwikkeling Stadskantoor Rotterdam wordt een hoge duurzaamheid nagestreefd. Op het ontwerp is een certificaat voor BREEAM-NL versie 2.0 verkregen, met het niveau ‘Excellent’.