Enexis Regiokantoren Venlo, Zwolle & Maastricht


Enexis werkt aan de ontwikkeling van een serie duurzame regiokantoren in Venlo, Zwolle en Maastricht. De bouw van het Enexis regiokantoor in Venlo is in oktober 2011 gestart, het gebouw is in september 2012 opgeleverd. Oplevering van de vestigingen in Maastricht en Zwolle volgden in december 2012. 

In het ontwerpconcept van Deerns, atelier PRO en IMd, zijn de bedrijfshal en de werkplaatsen verbonden met het kantorendeel. De verschillende programmaonderdelen maken gebruik van dezelfde entree waardoor de ‘witte boorden’ en de ‘blauwe boorden’ in het gebouw elkaar ontmoeten. Het kantoor is flexibel indeelbaar en wordt geheel volgens de principes van ‘het nieuwe werken’ ingericht: geen persoonsgebonden werkplekken maar een activiteitsgerelateerde werkomgeving met verschillende sferen en functionaliteiten.

Eenheid in ontwerp

De gevels zijn geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven en worden gemaakt van een composiet materiaal. De gevels zijn door hun vorm zonwerend en voorkomen dat het extreem goed geïsoleerde gebouw te veel opwarmt door directe zoninstraling. Tegelijkertijd garanderen deze gevels voldoende daglicht en uitzicht. Deze ontwerpstrategie is ingezet bij alle drie de kantoren. Elk kantoor is uniek door zijn omgevingsfactoren en tegelijk onderdeel van een serie.

Het installatietechnische concept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van bekende technieken. Warmte en koude wordt opgewekt middels warmtepompen en energieopslag in de bodem. De afgifte van warmte en koude vindt plaats middels individueel te regelen klimaatplafonds.

Groene long

Het centrale atrium in het gebouw werkt als een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatielucht wordt aangezogen. In de winter werkt de groene long als een wintertuin. In de zomer wordt het glasdak geopend en de overtollige warmte gebruikt om de warmte-koude-opslag (WKO) te regenereren.

Elektrotechnisch wordt het gebouw voorzien van energiezuinige verlichting in combinatie met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Met het toegepaste installatietechnische concept wordt de energievraag tot een minimum beperkt. Hierdoor vindt een substantiële reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen plaats. 

De jaarlijks verbruikte hoeveelheid energie wordt opgewekt middels photovoltaïsche cellen (PV) op het relatief grote dakvlak van de bedrijfshal. Door het toepassen van PV-cellen kan energie op eenvoudige wijze uitgewisseld worden met het openbare energienetwerk van Enexis. In combinatie met het WKO-systeem, klimaatplafond en andere energiebesparende maatregelen ligt een daadwerkelijk energieneutraal gebouw binnen handbereik.