De Doelen, Rotterdam


Renovatie van de Grote Zaal, hal, foyer en entree van De Doelen te Rotterdam.

Bij de restauratie van de Grote Zaal van De Doelen was Deerns verantwoordelijk voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Ook de nadrukkelijke verbetering van de klimaatinstallaties in de grote zaal viel onder de opdracht.

Aangezien de Doelenzaal tot de wereldtop behoort, mogen de klimaatinstallaties geen enkele invloed uitoefenen op de akoestische kwaliteit van de zaal. Om ook hieraan te voldoen heeft Deerns een klimaatsysteem ontworpen waarbij de lucht onder de stoelen wordt toegevoerd en boven in de zaal wordt afgevoerd. Mede door dit omgekeerde systeem toe te passen (voorheen werd lucht bovenin de ruimte ingeblazen en onderin afgezogen), wordt het klimaat verbeterd en komt er geen installatiegeluid vrij. Hierdoor is de zaal ook na de restauratie qua comfort tot de wereldtop gaan behoren.