Belastingkantoor Walterboscomplex, Apeldoorn


Twee niervormige nieuwbouwtorens van zestien verdiepingen, een ondergronds plintgebouw met hoofdentree, vergadercentra en restaurant van de Belastingdienst met daarbij een parkeergarage voor bezoekers. 

Bij het ontwerp van het complex is gestreefd naar integraal ontwerpen; er is nauw samengewerkt tussen architect, landschapsarchitect, constructeurs en installatieadviseurs. Dit heeft geleid tot innovatieve oplossingen.

De bouw van de eerste toren was voltooid voordat er met de tweede toren werd begonnen. Het gehele bouwteam, en dus de opdrachtgever, heeft hier van geprofiteerd door haar lessen te trekken uit de eerste bouwfase. Het bouwproces van de tweede toren is dan ook soepel verlopen.

In de gebouwen is een geheel flexibel lichtschakelsysteem gerealiseerd. De verlichting is geïntegreerd met de klimaatbeheersing. Een andere bijzonderheid betreffende de verlichting, is het feit dat het in een stervorm is toegepast. Dit zorgt ’s avonds in het donker voor spectaculaire effecten van buitenaf. 

Het complex heeft een zeer energiezuinige installatie met een energieprestatienorm die 25% lager ligt dan de op dat moment verplichte norm. Bij het complex is een apart energiegebouw geplaatst met daarin een warmtekrachtinstallatie. Het zogenaamde plintgebouw heeft een waterdak en deze is verbonden aan de warmtekrachtinstallatie.  

Aan de gevel van de twee torens zijn vaste lamellen bevestigd die als het ware lijken te zweven. Op de plaatsen waar het licht langs de lamellen naar binnen valt, zijn patronen op de ruiten gemaakt waardoor het licht gefilterd wordt. Beide maatregelen zorgen voor een vermindering van het gebruik van kunstverlichting. De adviseurs van Deerns hebben tevens de voorzieningen voor de vergadercentra en het restaurant verzorgd.