Anne Frank Huis


Het Anne Frank Huis in Amsterdam werd recent vernieuwd en uitgebreid, waarbij voor de dagboeken en andere geschriften van Anne Frank speciale nieuwe vitrines werden ontworpen. Deerns werkte mee aan het ontwerp van de vitrines die het kwetsbare erfgoed zo goed mogelijk beschermen tegen vocht, temperatuurschommelingen, trillingen en luchtverontreiniging.

Gemeten naar oppervlakte is het Anne Frank Huis het beste bezochte museum van Nederland. Misschien zelfs wel van de wereld. Het eeuwenoude pand aan de Amsterdamse Prinsengracht krijgt ieder jaar ruim 1,2 miljoen bezoekers over de vloer. Bij de vernieuwing en uitbreiding van het museum zijn voor de manuscripten van Anne Frank compleet nieuwe vitrines gebouwd. Die moeten de papieren in optimale conditie houden, nu en in de verre toekomst.

Deerns was verantwoordelijk voor het (klimatologisch) ontwerp van de vitrines, die door Meyvaert zijn gebouwd. Goede koeling zorgt voor sterke reducering van alle chemische reacties met het papier, waardoor het verouderingsproces grofweg met een factor 4 kan worden verlaagd. Het klimaat in de vitrines en de vitrinekasten zelf beschermen de geschriften daarnaast tegen vocht, temperatuurschommelingen, trillingen en luchtverontreiniging.

Geklimatiseerde spouw

Op basis van risicoanalyses en workshops met betrokken partijen als Deerns, de TU Eindhoven, Peutz en ingenieursbureau PHYSITEC koos de Anne Frank Stichting voor een dubbelwandige vitrine met een geklimatiseerde spouw. De dagboeken worden hierdoor niet direct, maar indirect geklimatiseerd. Een luchtinlaat koelt de onderkant van de binnenvitrine en speciaal ontworpen RVS inblaasvoorzieningen zorgen er vervolgens voor dat de gekoelde lucht - via de zijpanelen - over de binnenste vitrine wordt geblazen. Hiermee worden de binnenste vitrines altijd op een constante temperatuur van 17 graden gehouden, zonder dat ze direct blootstaan aan schommelingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Dat maakt deze vorm van klimatiseren extra veilig.