Ahoy, Rotterdam


Ahoy Rotterdam zoals we die nu kennen, is gebouwd in 1971. Een spraakmakende multifunctionele accommodatie die binnen- en buitenlandse prijzen won vanwege de bijzondere staalconstructies. Sindsdien is Ahoy verder uitgebreid. In 1998 volgden een renovatie en een verbouwing.

Deerns was verantwoordelijk voor het ontwerp van de installaties voor de renovatie en uitbreiding in 2009/2010. Hierbij werd het Sportpaleis volledig gerenoveerd en uitgebreid tot 13.500 (zit)plaatsen.

Installatietechnisch is praktisch de gehele installatie vernieuwd. Zo blijft Ahoy zowel in Nederland als in Europa één van de belangrijkste accommodaties voor grote (sport) evenementen, concerten, shows en andere vormen van entertainment. Het ontwerp van de installaties is gebaseerd op de benodigde flexibiliteit voor de verschillende evenementen. Dit is zowel op elektrotechnisch als werktuigkundig gebied gerealiseerd. Hiermee is Ahoy in staat om evenementen nog sneller op te bouwen.

Met het gehele ontwerpteam zijn ontwerpkeuzes integraal gemaakt met de bestaande bouw als uitgangspunt. Op deze manier is een optimaal integraal ontwerp gemaakt. Vooral lichttechnisch zijn hierin een aantal belangrijke ontwerpkeuzes gemaakt die een grote invloed hebben op de sfeer van het gebouw.

Een bijzonderheid in het ontwerp is het opnieuw gebruiken van de bestaande ijsvloer in de arena. De functie verandert naar een vloerverwarming-/ koelsysteem.