Duurzame parkeergarage Katwolderplein in Zwolle


Voor een betere bereikbaarheid van het stadshart en om in de parkeerbehoefte te voorzien van horeca, bioscoop en supermarkt aan het Katwolderplein, gaf de gemeente Zwolle opdracht voor de ontwikkeling opdracht voor de bouw van een nieuwe parkeergarage. De gemeente stelde hoge eisen op het gebied van functionaliteit, veiligheid, comfort, gezondheid en duurzaamheid: als eerste parkeergarage in Nederland een BREEAM-NL certificaat te halen. Dit certificaat bestaat (nog) niet voor parkeergarages, maar geeft wel aan hoe groot de ambitie was.

Onnodig energieverbruik voorkomen

Om de duurzaamheidsambitie te realiseren is gezocht naar bouwkundige en installatietechnische oplossingen. Voor de energieopwekking boven het bovenste parkeerdek zijn zonnepanelen geplaatst (800 m2). Veiligheid speelt een belangrijke rol bij parkeergarages: zowel sociale veiligheid als de brandveiligheid. Goede verlichting is essentieel voor de veiligheid. De parkeergarage is uitgerust met LED-verlichting die zodanig is geplaatst dat er een gemoedelijke sfeer ontstaat. Met de aanwezigheids- en bewegingsdetectie, daglichtregeling en dimming past de verlichting zich altijd aan zonder onnodig energieverbruik. Ook is er een parkeerassistentiesysteem aangebracht dat  dat automobilisten zo snel mogelijk naar een leeg parkeervak leidt, waardoor onnodig rondrijden op zoek naar een lege plek wordt voorkomen. Om de uitstoot nog verder te beperken rijdt men onder een hoek van 70 graden in het parkeervak, waardoor onnodig insteken bij het parkeren en wegrijden wordt voorkomen.  

Brandveiligheid

De sprinklerinstallatie waarmee de parkeergarage is uitgerust is een mistsprinkler installatie. Dit heeft meerdere voordelen. Watermist zorgt ervoor dat hitte beter in het water worden opgenomen en verneveling zorgt ervoor dat een groter oppervlak met water wordt bedekt. Voor dit systeem is minder water nodig en bovendien is de restschade na eventuele brand minder.

Toekomstvast

De parkeergarage is bij de opening voorzien van 28 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Mocht de behoefte toenemen in de toekomst dan is dit aantal eenvoudig uit te breiden naar 60 plaatsen.