Philips WDX, Eindhoven


Het project omvat naast 5.184 m2 kantoren ook een cleanroom van 1.510 m2, chemische laboratoria 1.825 m2, fysische laboratoria 4.456 m2 en overige functies waaronder werkplaatsen, opslag en dergelijke van ca. 2.000 m2. Het gebouw is opgedeeld in een L-vormig gebouw en een U-vormig gebouw die via loopbruggen in een overdekte buitenruimte met elkaar zijn verbonden.

WDX bestaat uit meerdere cleanrooms met eigen, zeer specifieke eisen. Om aan deze eisen te kunnen voldoen is een volledige integratie van bouwkunde en installatietechniek noodzakelijk. Tevens is er sprake van omvangrijke en in projectering complexe installaties (verhouding bouw vs techniek ca. 70% - 30%). De installaties zijn leidend in het proces. Beperking van de exploitatie- en energiekosten speelt bij deze hoeveelheid techniek gekoppeld aan 24-uurs bedrijf, een bijzonder grote uitdaging!

De architect van dit project had minimale kennis van cleanroom techniek; Deerns heeft hem in zeer nauwe samenwerking gecoacht. Deerns heeft om de technische complexiteit invulling te kunnen geven haar meest ervaren ontwerpers in het projectteam opgenomen. Zij zijn geselecteerd op kennis en samenwerking in het team (intern en met de externe partijen).

De installaties kenmerken zich door een flexibele opzet in de zogenoemde drager. Verder zijn er vele specifieke eisen per ruimte waaronder cleanroom klasse ISO 7, kooi van faraday, ruimten met temperatuureisen van ± 0,1°C en ± 0,5°C, ESD vloeren en kraanbanen. Het gebouw is aangesloten op de KWO installatie van de Campus.