Onderzoeksgebouw DSM: Optimale balans tussen duurzaamheid, functionaliteit en vormgeving


Het nieuwe DSM Biotechnology Center (DBC) in Delft wordt het spectaculaire boegbeeld van DSM's biotechnologiecampus in wording. In het onderzoekscentrum zijn duurzaamheid, compactheid, functionaliteit, gebruikerscomfort, onderhoudsvriendelijkheid, flexibiliteit en vormgeving volledig in balans. Deerns maakte het installatieontwerp en hield daarop ook toezicht tijdens de uitvoering.

State-of-the-art onderzoekscentrum

Vanaf het najaar van 2016 worden alle biotechnologie-onderzoeken van DSM uitgevoerd in het nieuwe state-of-the-art-onderzoekscentrum. Opdrachtgever DSM Food Specialties B.V. stelde zeer hoge eisen aan de vormgeving, duurzaamheid en het gebruikerscomfort. Alleen door architectuur, bouwfysica en installaties naadloos op elkaar af te stemmen, kon aan de vele gebruikerswensen en de eisen op BREEAM-NL Very Good- en ML-I-niveau worden voldaan. Op basis van het Programma van Eisen vervaardigden architectenbureau cepezed, Fokkema & Partners Architecten en Deerns in 2012 en 2013 het integrale ontwerp voor de nieuwbouw.

Elk detail draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen

In het installatieontwerp van Deerns draagt elk detail bij aan de doelstellingen. Het gebouw wordt verwarmd met DSM's eigen lokale stoomnet. Overtollige warmte wordt teruggewonnen in warmteterugwinninginstallaties. Zuinige LED-verlichting en aanwezigheidsdetectie in alle ruimten voorkomen onnodig energieverbruik, dat met dry-coolers voor de koeling en aparte meters voor alle energiestromen optimaal kan worden beheerst. Om te voldoen aan de ML-I-regelgeving voor laboratoria, zijn de onderzoeksruimten alleen via sluizen te betreden. De luchtbehandeling voor de onderzoeken loopt via gescheiden circuits. Gassen en dampen worden apart afgezogen en via een filtersysteem als schone lucht naar buiten gevoerd.

“Per se Deerns erbij”

“Vanwege de complexiteit van de opgave wilden we per se Deerns bij dit project hebben, zowel bij het ontwerp als bij de uitvoering”, zegt projectmanager Harry Spuyman van DSM. “Een partij met een goede naam, waar we goede ervaringen mee hebben en die veel ervaring heeft met dit soort ingewikkelde gebouwen. Een bureau zonder de juiste ervaring is niet in staat om de impact van bepaalde keuzes te overzien, waardoor het budget al snel uit de pas loopt. Dat geldt ook voor het toezicht. Een partij als Deerns kan het werk van een aannemer deskundig toetsen, zodat je als opdrachtgever krijgt wat je hebt afgesproken.”

Extra energiezuinig door bundeling van installaties

Ook de compacte afmetingen van het gebouw (13.000m² vloeroppervlak over vier bouwlagen) komen de duurzaamheid zeer ten goede. Kortere afstanden vergen minder installaties, waardoor het energieverbruik evenredig daalt. Door installaties te bundelen en op elkaar af te stemmen, ontstond een compact gebouw dat energiezuinig is, efficiënt kan worden onderhouden en waarin het energieverbruik optimaal kan worden beheerst. In het toekomstbestendige installatieontwerp zijn al voorzieningen opgenomen voor nieuwe onderzoeken, processen en apparatuur.

Inspiratie en interactie komen volledig tot hun recht

Na de ingebruikname in het najaar van 2016 werken alle bijna driehondervijftig laboratoriummedewerkers van DBC efficiënt en comfortabel in een aansprekend, duurzaam, veilig, functioneel en comfortabel gebouw dat volledig tegemoet komt aan hun wensen en waarin de beoogde inspiratie en interactie volledig tot hun recht komen.