Nuclear Research Group, Petten


In het Hot Cell Laboratory van de onderzoeksfaciliteit in Petten worden medische isotopen geproduceerd, wordt onderzoek gedaan naar splijtstoffen en wordt radioactief afval verwerkt. De 500 medewerkers van NRG werken voor opdrachtgevers in de gezondheidszorg, de energiemarkt, de industriële sector, overheidsdepartementen en de wetenschapssector.

Veiligheid en beschikbaarheid

De werkzaamheden worden uitgevoerd in beveiligde ruimten en kamers, waarvan de wanden zijn bekleed met beton en lood. Het ventilatiesysteem vormt een belangrijk onderdeel van de containment. Het gebouw en de apparatuur van het Hot Cell Laboratory werden in 1965 in gebruik genomen. Met de renovatie van het ventilatiesysteem en het besturingssysteem kan de veiligheid en operationele betrouwbaarheid tot 2035 worden gegarandeerd.

Bijzondere kenmerken

Aan het begin van het project werd een as-built-onderzoek uitgevoerd en werden inspecties en metingen gedaan om de bestaande en gewenste situatie in kaart te brengen, inclusief ontwerpaanpassingen. Tijdens het conceptontwerpfase werden concepten ontwikkeld op basis van de User Requirement Specification en de huidige situatie met betrekking tot besturingstechniek, elektrische distributie, ventilatiesysteem, brandveiligheid en bouwkunde.

In de basisontwerpfase zijn deze concepten verder uitgewerkt en vastgelegd in documenten en tekeningen. Hiermee heeft NRG de aanbesteding georganiseerd. Bij de uitwerking is bijzondere aandacht besteed aan de elektrotechnische en besturingstechnische installaties om te garanderen dat de nucleaire veiligheid en de gewenste hoge beschikbaarheid van het ventilatiesysteem voldoen aan alle eisen en ambities. Tijdens het aanbestedingsproces ondersteunde Deerns NRG met technische en marktkennis.