Het kloppende hart van de campus
Het eindresultaat is een hypermodern, duurzaam en energiepositief hoofdkantoor. Het kantoor bestaat uit vijf verdiepingen en twee onderling – met twee atria – verbonden gebouwen. Een dynamische, innovatieve en functionele (werk)omgeving voor ING-medewerkers. De technologie in het pand zorgt voor slim en duurzaam (energie)gebruik en draagt bij aan het creëren van gezonde werkplekken.
Het ING-kantoor heeft de BREEAM-score 'Outstanding' behaald, de hoogst mogelijke beoordeling en is het eerste gebouw in Amsterdam-Zuidoost met dit certificaat en één van slechts dertig kantoren in heel Nederland. Het gebouw dankt deze beoordeling onder andere aan de uitstekende isolatie en energievoorziening op basis van (grotendeels) zonne-energie. Op het gebouw zelf liggen 2.100 zonnepanelen en op een nabijgelegen veld bij Diemen liggen nog eens 3.450 zonnepanelen. Genoeg stroomvoorziening om energie op te wekken voor alle installaties en voor het pand zelf. Meer dan genoeg zelfs, ING levert de overcapaciteit terug aan het netwerk. Waarmee het gebouw energie-positief is.
Ook interessant, in het licht van duurzaamheid, is de koeling van het gebouw in de zomer. De Gaasperplas en de Ouderkerkerplaszijn de bronnen waarvan het koelsysteem gebruikmaakt om met oppervlaktewater het hele gebouw te koelen. Onderdeel van het algemene watermanagement is ook het toiletbezoek van de mensen in het gebouw; de urinoirs en slimme kranen zorgen voor een waterbesparing van maar liefst twaalf miljoen liter per jaar.
Dit gebouw is het kloppende hart van een parkachtige campus met veel groen, ruimte voor voetgangers en een horecapaviljoen. Het pand heeft bovendien een grote glazen gevel, dat zorgt voor verbinding met de omgeving. Het complex past uitstekend in het omringende gebied dat op dit moment een versnelde ontwikkeling en modernisering doormaakt. In het gebied worden ondernemers, wetenschappers en ontwerpers gestimuleerd om op een creatieve manier met elkaar samen te werken. Het parkontwerp geeft niet alleen een nieuwe impuls aan de wijk, het stimuleert ook de biodiversiteit op de locatie en het draagt bij aan sociale binding via een publiek toegankelijk park.