LEED Gold voor duurzaam hoofdkantoor Siemens

Deerns iD e-zine 2, mei 2016
Winand Stut Fotografie

Elk jaar weer staan veel bedrijven en instellingen voor een lastig dilemma. Wat gaan we doen: slopen en nieuw bouwen? Of renoveren we ons verouderde bedrijfspand naar de hedendaagse normen. Siemens Nederland besloot om het uit 1972 daterende hoofdkantoor in Den Haag ingrijpend te renoveren. Een bewuste keuze voor duurzaamheid waarbij het kantoor, als een van de weinige gebouwen in Nederland, een LEED Gold-label heeft behaald.

Het hoofdkantoor van Siemens is een vertrouwd gezicht in het Haagse Beatrixkwartier. Bij de eerste renovatiebeurt in de jaren negentig werd het complex uitgebreid met een nieuw gebouw (K/R). In 2014 stonden de bouwvakkers wederom op de stoep voor een metamorfose, omdat het complex niet meer voldeed aan de hoge eisen die het technologieconcern vandaag de dag stelt aan een duurzame, comfortabele werkomgeving van zijn medewerkers. Nadat in mei 2016 de laatste verbouwing is afgerond, staat er een complex dat zich in elk opzicht kan meten met de modernste nieuwbouw: een toonbeeld van duurzaamheid en comfort en volledig toegerust voor het nieuwe werken.

Techniek zorgt voor besparingen
Het zijn vooral de installatietechnische oplossingen die het gebouw naar LEED Gold tillen. Henk Dijkstra, projectmanager bij Deerns: "Voor ons lag de uitdaging om, met behoud van gevels, de vereiste energiebesparing en het gewenste klimaatcomfort te realiseren met aanpassingen en optimalisaties in het installatiesysteem." In het nieuwe installatieconcept wordt de meeste energie bespaard door op lagere temperaturen te verwarmen en op hogere temperaturen te koelen en de radiatoren te vervangen door ventilatie-units in de plafonds. De aansluiting op de stadsverwarming en de bestaande koelmachines bleven gehandhaafd. Dijkstra: "De hogere energie-efficiency is dus vooral bereikt door temperatuuroverdracht en door nieuwe verlichtingsarmaturen die veel minder energie verbruiken.”

Een LEED-­certificatie stelt niet alleen eisen aan energiebesparing, maar ook aan duurzaamheidsaspecten, zoals waterbesparing, beleving, (her)gebruik van materialen, afvalbeheer, binnenklimaat en luchtkwaliteit. In het hoofdkantoor is aan die eisen voldaan door bijvoorbeeld de wanden te decoreren met bamboe, plafonds en tapijttegels te hergebruiken, afval strikt te scheiden tijdens de werkzaamheden, minimaal gebruik te maken van lakken en lijmen met vluchtige stoffen en de installaties smetteloos schoon te houden. Een score van zestig punten had volstaan om het label in de wacht te slepen. Paula Batist van Siemens Real Estate: "Maar daar nam niemand binnen het renovatieteam genoegen mee. Iedereen ging voor het maximale resultaat". Die gezamenlijke inspanning leidde tot een score van 72 punten. Henk Dijkstra: "Dus geen voldoende met de hakken over de sloot, maar een dikke vette LEED Gold."

Van energielabel G naar B
De ingrijpende upgrade mist zijn uitwerking niet. De luchtkwaliteit in het hoofdkantoor is enorm verbeterd. Jan Bessels (Siemens Real Estate): "De lucht is nu ontzettend schoon, zelfs schoner dan de buitenlucht." Voldoening is er ook over de gerealiseerde energiebesparing van 35 procent (van energielabel G naar B). Een volledig energieneutraal gebouw was in theorie mogelijk geweest, aldus Dijkstra. "Het is uitzonderlijk dat we een 45 jaar oud gebouw een LEED Gold-certificering hebben kunnen geven en daarmee een forse duurzaamheidsambitie hebben waargemaakt."  

Inmiddels hebben de gebruikers een halfjaar kunnen wennen aan de veranderde werkomgeving. Tevredenheid alom, signaleert Jan Bessels. "Deze renovatie toont aan wat je met zo'n verouderd gebouw kunt bereiken.”

Meer lezen? Lees dan het volledige artikel in iD magazine 12. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u dan op ons iD e-zine.