Nieuw kantoor EPO genomineerd voor CTBUH Awards 2019

Onlangs zijn de nominaties bekendgemaakt voor de CTBUH Awards 2019. Een van de genomineerde gebouwen is het nieuwe kantoor van European Patent Office (EPO) in Rijswijk in de categorie Best Tall Buildings 100-199 m. Deerns was als adviseur installatietechniek, transport en gevelonderhoud betrokken bij de realisatie van dit bijzondere gebouw.

De nieuwbouw kent twee hoofdstructuren: New Main, het hoofdgebouw en New Hinge, een lager gedeelte met onder andere het bedrijfsrestaurant en een atrium met binnentuin. Het kantoor heeft 27 verdiepingen en een oppervlakte van 85.000 vierkante meter. Volgens architect Diederik Dam is het de hoogste en dunste constructie in staal en glas in Europa. Het gebouw heeft een dubbelwandige glazen gevel met een onderlinge afstand van 8 meter. Deze buitengevel blokkeert wind en regen en laat een binnentuin ontstaan die zorgt voor natuurlijke ventilatie.

Hoge eisen aan liftcapaciteit

De opdrachtgever stelde hoge eisen aan de kwaliteit van de verkeersafhandeling (korte wachttijden), zonder dat gebruik gemaakt mocht worden van bestemmingsbesturing. Bovendien is sprake van een hoge vloerbezetting en piekvorming in de verkeersstromen. Vanwege de lengte van de ondiepe hoogbouw (New Main) zijn daarom 10 snelle high rise liften gerealiseerd, verdeeld over twee aparte liftkernen. Daarnaast zijn in het entreegebied vier plintliften opgenomen, die in het lagere deel van het gebouw met onder andere het restaurant en het meeting centre ontsluiten. In de plint zijn nog eens drie goederenheffers en drie mindervaliden heffers geplaatst om de benodigde aansluiting naar bestaande gebouwdelen te maken. De combinatie van de afzonderlijke liftgroepen zorgt ervoor dat aan de wachttijdeis kan worden voldaan, ook tijdens piekuren.

Gevelonderhoud

Het gevelonderhoud is voor een gebouw met uitsluitend glazen gevels een uitdaging, ook al omdat een deel van de buitenste gevel is voorzien van horizontale lamellen van glas die handmatig moeten worden gereinigd. De buitenzijde van de gevels is bereikbaar met een verrijdbare kraaninstallatie vanaf het hoogste dak. Aan de binnenzijde van de zuidgevel (dubbele gevel) is om de drie verdiepingen een glaswasinstallatie aangebracht. Voor het geveldeel met de glazen lamellen moest ook een oplossing worden bedacht omdat de scherpe randen van de lamellen zouden kunnen zorgen voor verwondingen aan de armen bij het reinigen. Om dat te voorkomen zijn de draagprofielen van de glazen lamellen afgerond waardoor de kans op verwondingen aanzienlijk kleiner is. De opdrachtgever stelde hoge eisen aan de frequentie van het bewassen van het gebouw. Bij een gebouw van deze omvang zijn de windbelasting en het beschikbare aantal werkbare dagen een beperkende factor. Na een studie blijkt dat de buitengevels vier keer per jaar gewassen moeten worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jos van Velzen (gevelonderhoud) en Jochem Wit (transport).

Over de CTBUH Awards

De CTBUH Annual Awards worden toegekend aan projecten en individuen die buitengewone bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling van hoge gebouwen en de stedelijke omgeving en die duurzaamheid op het hoogste en breedste niveau bereiken. Het doel is om een uitgebreid en uitgekiend overzicht te bieden van deze gebouwen, ruimtes en technologieën, en tegelijkertijd te pleiten voor verbeteringen van hun prestaties, vooral die het grootste effect hebben op de mensen die ze elke dag gebruiken. Dit betekent dat de genomineerde gebouwen vaak niet de hoogste zijn in een bepaald jaar, maar de beste kwaliteiten en innovaties in de typologie vertegenwoordigen. In april 2019 worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Tall + Urban Innovation Conference in China.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, iD e-zine. 

3 januari 2019


Terug naar lijst