Persoonlijke duurzaamheidsscore

Duurzaamheid is een ‘ding’. Iedereen heeft het erover, veel bedrijven hebben er ‘iets’ mee en er worden zelfs summits georganiseerd waar men bijeenkomt om erover te discussiëren. Dit stoort mij enorm, aandacht voor duurzaamheid moet vanzelfsprekend zijn. Als bedrijven zouden communiceren dat ze streven naar een gezonde financiële huishouding, zouden we dat gek vinden.

Een beter milieu begint bij jezelf, is een bekende kreet. Dat is helemaal waar, dus daar begin ik nu mee. Ik wil op een simpele manier inzicht krijgen hoe goed ik zelf bezig ben. En beter nog, hoe kan ik anderen inspireren mee te doen, zodat we het ‘ding’ duurzaamheid als een olievlek kunnen verspreiden?

Klimaatverandering is voor ons hier in het westen niet zo’n acuut probleem. Wij hebben voorlopig nog geen overstromingen. Graadje warmer in de zomer vindt iedereen wel lekker. De impact van onze acties moet direct zichtbaar worden.

Hoe handig zou het zijn als een app je persoonlijke duurzaamheidsscore bijhoudt? Dan wordt duurzaamheid ineens inzichtelijk. Al je dagelijkse beslissingen worden meegewogen. Reis je met de trein of met je sjoemeldiesel? Neem je de trap of de lift? Doe je het licht uit als je een vergaderruimte verlaat? Slimme gebouwen kunnen dit controleren en een app houdt de score bij.

Voor de sporters onder ons, zie het als de ‘Strava’ van de duurzaamheid. Deze app houdt bij hoe goed jij scoort ten opzichte van anderen, maar zeker ook ten opzichte van jezelf. Daag jezelf uit om morgen wél met de trein te gaan en zo extra punten te scoren. Laat je inspireren door anderen die al veel beter bezig zijn dan jij en word zelf een inspirator van je omgeving door de juiste beslissingen te nemen. Langzaamaan wordt ‘duurzaam’ denken en doen de standaard.

Wie kan ik aanmelden?
Allard Lambers

Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program. Allard Lambers was een de Deerns medewerkers die het programma afgelopen jaar heeft gevolgd. De komende maanden verschijnen meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma. Meer informatie over het Future Leaders Program van 2018? Neem contact op met Hoofd Academy Jan Kadijk: j-dot-kadijk-at-dgbc-dot-nl.

9 januari 2018


Terug naar lijst