Ondergronds museum voor Kamp Amersfoort

In Nationaal Monument Kamp Amersfoort zal een nieuw ondergronds museum de herinnering aan het kamp levend houden. Deerns is verantwoordelijk voor alle installatietechniek én stond aan de basis van het bijzondere lichtontwerp van het museum. 

Kamp Amersfoort wordt vernieuwd en krijgt onder meer een grotere binnenplaats en een ondergronds museum met zo’n 1.000 meter bruto vloeroppervlakte. In die ruimte speelt beleving een belangrijke rol. “De beklemming, het onrecht de angst; we proberen bezoekers heel dicht in de buurt te laten komen van de emoties die gevangenen hebben ervaren”, zegt architect Jacques Prins van Inbo.

Supercompact installatieontwerp

Mede daarom zijn de installaties voor koeling, verwarming en luchtbehandeling supercompact ontworpen: zo doen ze zo min mogelijk afbreuk aan de oorspronkelijke beleving van de ruimte. Alle technologie – waaronder een warmtepomp en luchtbehandelingskast – is in ultra verlaagde uitvoering ontworpen en geplaatst op een stukje dakpatio van het bovengrondse paviljoen. De techniek is op die manier aan het zicht van bezoekers onttrokken.

Het museum maakt voor de klimaatbeheersing gebruik van een warmtepomp die zorgt voor vloerverwarming én -koeling. De ventilatie (en overige installaties) is weggewerkt in een dubbele wand waardoor deze, uitgezonderd wat uitblaasstukken, nagenoeg niet is te zien. Het resultaat is een plafond zonder techniek, waarmee de maximale hoogtewerking van de ondergrondse ruimte optimaal benut wordt.

Lichtontwerp

Naast de installatietechniek tekende Deerns ook voor de basis van het lichtontwerp van het museum, zodat het  goed aansluit bij het bouwkundig ontwerp. Dat maakt het voor een interieurarchitect eenvoudiger om een integraal lichtontwerp te maken. Voor het aanlichten van de wand in het bovengrondse paviljoen en het paviljoen zelf werden uitgebreide simulaties gemaakt. Daarmee is het juiste evenwicht gevonden tussen architectonische eenvoud en optimale lichtbeleving. Voor de ondergrondse museumruimte ontwierp Deerns een oplossing die de interieurarchitect en makers van tentoonstellingen veel flexibiliteit biedt: spanningsrails van aluminium waar naast basisarmaturen extra spots aan kunnen worden toegevoegd.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Lucien Engels of Bernard Aukema. 

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuw? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, iD e-zine.. 

 

19 december 2018


Terug naar lijst