Nieuwe bioscoop Pathé Maastricht geopend voor publiek

Op donderdag 5 november is de nieuwe, ultramoderne bioscoop van Pathé in Maastricht geopend voor publiek. De bioscoop heeft acht zalen met wall to wall-projectie en 1026 zitplaatsen. Met de nieuwe bioscoop speelt Pathé in op de filmbeleving van de huidige bioscoopbezoekers. Zij stonden centraal in het installatieontwerp voor de bioscoop.

Pathé Maastricht was in 1994 een van de modernste bioscopen van Nederland. Ruim twintig jaar later voldeed de bioscoop niet meer aan de kwaliteit die Pathé haar bezoekers wil bieden. De nieuwe locatie, op het voormalige fabriekscomplex van Sphinx; producent van sanitairproducten, biedt voldoende ruimte om de filmbeleving van het publiek te verwezenlijken.

BIM-ontwerp voor casco en afbouw
Deerns maakte het installatietechnische ontwerp conform de eisen die Pathé stelt aan comfort en beleving. “De vraag was een casco-installatieontwerp te maken dat later zou worden uitgebreid met een installatieontwerp voor de afbouw”, licht Math Luijten, adviseur bij Deerns, toe. “De uitdaging was dan ook een integraal ontwerp te maken waarin alle installaties zonder vertraging konden worden gerealiseerd. Door de toepassing van BIM was het mogelijk alle voorbereidende casco-installatievoorzieningen te maatvoeren en op de juiste positie in het BIM-model te verwerken. Voor de opdrachtgever betekende dit dat de faalkosten tussen cascofase en afbouwfase tot nul kunnen worden gereduceerd. Een ander voordeel is het feit dat de cascobouw kon starten vooruitlopend op de besluiten en keuzes die noodzakelijk zijn voor de afbouw. Hierdoor kon de realisatie snel en efficiënt worden uitgevoerd.”

Drycoolers op het Eiffelgebouw
Binnen het ontwerp was het inpassen van de gebouwkoeling voor het comfort in de zalen en foyer een extra uitdaging. Luijten: “Vanwege de strenge eisen ten aanzien van geluid en esthetiek in verband met het rijksmonumentale Eiffelgebouw, hebben we de koelmachine in het souterrain ondergebracht. Om de warmte van de koelmachine af te kunnen voeren zijn drycoolers op het Eiffelgebouw geplaatst. Omdat deze heel laag zijn uitgevoerd en zeer stil zijn, mogen ze van de gemeente op het dak staan. Bijkomend voordeel is dat er gebruik kan worden gemaakt van vrije koeling wat resulteert in vermindering van het energiegebruik. In de winter wordt de bioscoop verwarmd met stadsverwarming.”

Breed publiek
In de bioscoop zijn acht zalen met wall to wall-projectie “zodat bezoekers het gevoel krijgen in de film te zitten”, verwoordt Nico Vertommen, Director Facility van Pathé Nederland. De zalen, samen goed voor maar liefst 1026 zitplaatsen, verschillen qua capaciteit van 100 tot 200-plus stoelen om brede en flexibele programmering mogelijk te maken.

Nico Vertommen: “In Maastricht willen wij een breed publiek bedienen. Naast bezoekers die voor de Hollywood-kaskrakers komen, ontvangen we graag liefhebbers van de ‘kleinere’ films, maar kunnen we ook live muziek zoals concerten en opera’s aanbieden.” De bioscoop onderscheidt zich met een café, een luxe lounge en een winkel.

Fabriekscomplex voorname rol voor de filmbranche
Naast Pathé Maastricht wordt op het terrein verder gebouwd aan filmhuis Lumière. In de oude elektriciteitscentrale van de fabriek opent in 2016 het nieuwe filmhuis met zes filmzalen met een totale capaciteit voor 500 personen. Deerns verzorgde het advies en ontwerp voor alle werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties, de installatievoorbereiding voor de horecafaciliteiten, de personenliften en de inpassing van de stadsverwarming.

5 november 2015


Terug naar lijst