Klein drankje, grote impact

Van een paar smoothies verkopen op een Londons festival in 1999, naar  een state-of-the-art fabriek die 400 miljoen flesjes per jaar bottelt. innocent veroverde in nog geen twintig jaar de wereld met een gezond product én een duidelijke boodschap. “We willen de aarde beter achterlaten dan we haar gevonden hebben.” Deerns is verantwoordelijk voor het proces om het BREEAM-NL en WELL-certificaat te behalen en samen met het International Well Building Institute de WELL-standaard te ontwikkelen voor industriële productiefaciliteiten.

innocent maakt natuurlijke fruitdrankjes ‘om mensen te helpen goed voor zichzelf te zorgen, op een manier die ook goed is voor de planeet’, stelt het bedrijf. Die aanpak blijkt uitstekend te werken, want het bedrijf groeide de afgelopen jaren als kool. innocent is inmiddels het grootste smoothie- en sapjesmerk van Europa. Om die groei te faciliteren zal het een splinternieuwe, duurzame fabriek bouwen in de Food Hub in de Rotterdamse haven: de blender.

Levend bewijs

Maar de blender is méér dan een productiefaciliteit. innocent ambieert BREEAM-NL Outstanding én een WELL-certificering om een zo gezond mogelijke werkomgeving te creëren. De fabriek is daarmee het levende bewijs van hun duurzame intenties. “Onze filosofie is dat je een winstgevend bedrijf kunt zijn en tegelijkertijd ook de juiste dingen kunt doen voor mensen en de planeet”, licht locatiedirecteur Andy Joynson toe.

Productieketen inkorten

Joynson zegt dat de bouw van de CO2-neutrale fabriek in Rotterdam een logisch uitvloeisel is van die ambitie. “Op dit moment maken we niks echt zelf. Veel van onze processen zijn uitbesteed aan partners, zoals bijvoorbeeld de productie, het bottelen en het verpakken van onze producten. Door dat allemaal samen te brengen in één fabriek, op een zeer strategisch plek als de Rotterdam Food Hub, korten we onze logistieke bewegingen en productieketen drastisch in. Zo slaan we een flinke ‘deuk’ in onze CO2-voetafdruk.” 

Nu is minder kilometers maken één ding, het bouwen van een moderne, duurzame fabriek is minstens zo belangrijk, benadrukt Joynson. “Ook elementen als minimaal waterverbruik, afvalreductie en -recycling en het creëren van een fantastische werkplek zijn daarin belangrijk. Net als het realiseren van een productiefaciliteit die zo energie-efficiënt als mogelijk is. Daar doen we alles aan, onder meer door de samenwerking te zoeken met experts op het gebied van installatieontwerp en duurzame
technologie.”

Onder de indruk

Joynson: “We hebben Deerns in eerste instantie gevraagd voor de aanbesteding van het installatietechnisch ontwerp (energie en HVAC) van de fabriek. Daarin hadden ze echter ook meegenomen wat een BREEAM-NL en WELL-certificering toevoegen aan de fabriek. Daar zijn we zo van onder de indruk, dat we dit meenemen in de bouwplannen. Deerns begeleidt ons in het realiseren van deze ambities.” Met name de WELL-certificering, waarbij de focus ligt op het welzijn van werknemers (denk aan goede daglichtintreding, luchtkwaliteit en voldoende groenzones) is uniek. innocents nieuwe fabriek wil een van de eerste productiefaciliteiten ter wereld worden met een WELL-certificaat.

Deze investering komt bovenop alle inspanningen om de fabriek zo energiezuinig en duurzaam mogelijk te maken. Maar volgens Joynson zijn de twee niet los van elkaar te zien. “De WELL-standaard zal niet alleen goed voor onze medewerkers zorgen, hij daagt ons ook uit om na te denken over een werkplek waar mensen graag willen zijn. Een plek die energie geeft, in plaats van opslokt. In alle opzichten willen we ‘the earth's favorite little healthy drinks factory’ zijn.

de blender, fabriek met grote ambities

innocent’s fabriek de blender moet ‘the earth's favorite little healthy drinks factory’ worden. Goed voor planeet, consumenten, eigen werknemers én de buren. De locatie in de Rotterdam Food Hub (Maasvlakte) is strategisch gekozen. Door de juice terminal en de vuloperatie op één locatie  te combineren, worden de wegkilometers van de drankjes met minstens 25% verlaagd, goed voor een CO2-reductie van 10%. Een combinatie van innovatieve warmtepompen, hoog rendement ledverlichting, energie-efficiënte mechanische en procesapparatuur, en goede isolatiewaarden zorgen voor een minimaal energiegebruik. Om volledige energieneutraliteit aan te tonen, zijn door Deerns diverse geavanceerde energiesimulaties uitgevoerd. De energievraag die overblijft, zal worden opgewekt met zonnepanelen en twee windturbines.

Dit project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

9 juli 2020


Terug naar lijst