Filmhuis Lumière en Maastricht UMC+ genomineerd voor Victor de Stuersprijs

De Gemeente Maastricht heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Victor de Stuersprijs; de architectuur- en monumentenprijs die wordt uitgereikt aan een architect of opdrachtgever die een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van het cultureel erfgoed of de bevordering van de stedenbouwkundige of architectonische kwaliteit in Maastricht. Onder de negen genomineerden zijn twee Deerns projecten: Filmhuis Lumière en het Maastricht UMC+.

Filmhuis Lumière
Voor de transformatie tot Lumière Cinema zijn de rijksmonumentale oude elektriciteitscentrale en timmerfabriek van de Sphinx getransformeerd tot filmhuis. Het filmhuis heeft zes filmzalen met een capaciteit van 50 tot 160 stoelen, een restaurant, een bar met terras en een kantoor met verhuurbare ruimtes voor start-ups. Deerns was verantwoordelijk voor het installatie-ontwerp en gaf advies over de liften. JHK Architecten was betrokken als architectenbureau. Het filmhuis is in oktober 2016 geopend en de bezoekersaantallen zijn boven verwachting: zowel trouwe als nieuwe bezoekers en toeristen weten het filmhuis te vinden. Filmhuis Lumière is onder andere genomineerd vanwege de creatieve vertaling van het programma van eisen met respect voor het monument, de sterk sociaal-, culturele en vernieuwende herbestemming met een inspirerende werking ten aanzien en in relatie tot de omgeving en de aandacht voor het duurzaamheidsaspect.

Maastricht UMC+

Bij de uitbreiding voor het Maastricht UMC+ aan de Verheylaan is sterk ingezet op duurzaam en verantwoord bouwen. De nieuwe vleugel aan de Verheylaan biedt plaats aan een logistiek centrum, een MRI- centrum met 5 MRI’s, poliklinieken voor moeder en kind, 12 operatiekamers, een recovery, dagcentrum, kantoren, archief en laboratoria

Deerns ontwierp alle technische installaties en adviseerde over de medische inrichting. Denk hierbij aan de operatieafdeling, radiodiagnostiek en IVF-laboratorium. Samen met architectenbureau Architecten aan de Maas hebben we geadviseerd over de opbouw van de gevel in relatie tot het klimaatconcept. Door geautomatiseerde zonwering toe te passen is een hoge daglichttoetreding gerealiseerd. Ook zijn er PV-cellen toegepast die het gebouw een duurzaam karakter geven.

De jury heeft het project genomineerd vanwege de succesvolle uitvoering van een hoogst gecompliceerde opgave, er gezocht is naar een optimale menselijke maat in relatie tot de omvangrijke medisch-technische voorschriften en er in de gevel op inventieve wijze panelen zijn aangebracht die er mede voor zorgen dat er zo optimaal mogelijk gebruik kan worden gemaakt van de energiezuinige huishouding.

Victor de Stuersprijs
De Victor de Stuersprijs is de architectuurprijs van de stad Maastricht. De prijs wordt het ene jaar toegekend als architectuurprijs en het andere als monumentenprijs. De prijs is vernoemd naar de 19-eeuwse advocaat/ambtenaar/politicus Victor de Stuers, die gezien wordt als de oprichter van de Monumentenzorg.

De Victor de Stuersprijs kent een vakjuryprijs en een publieksprijs. De genomineerde met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs. De vakjury kiest een winnaar waarbij ze onder andere let op de zorgvuldige voorbereiding, de kwaliteit en de originaliteit van de uitvoering van nieuwbouwprojecten of restauratieopdrachten of herbestemmingsplannen.  De publieksprijs wordt gelijktijdig met de vakjuryprijs uitgereikt op de vooravond van de Open Monumentendag op vrijdag 8 september 2017.

Breng hier je stem uit!

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u dan op ons iD e-zine.


4 augustus 2017


Terug naar lijst