Terug naar insights

Polyganics bouwt nieuw op Zernike Campus in Groningen

Medisch technologiebedrijf Polyganics heeft van de provincie Groningen een bijdrage van 3,8 miljoen euro gekregen voor een nieuw gebouw op de Zernike Campus in Groningen. In het nieuwe pand worden onderzoekslaboratoria, productie- en kantoorruimte ondergebracht. De bouw moet eind 2019 beginnen en in 2021 klaar zijn. Deerns adviseert Polyganics op het gebied van installatietechniek en bouwfysica.

Gasloos

Polyganics is begonnen als start-up en inmiddels zo succesvol dat uitbreiding nodig is om te kunnen blijven innoveren en groeien. Het nieuwe gebouw, naar een ontwerp van Sax Architecten uit Groningen, moet voldoen aan hoge duurzaamheidseisen: het gebouw wordt gasloos. Polyganics koos voor Deerns als adviseur vanwege de ruime ervaring die het bureau heeft in het realiseren van toekomstbestendige laboratoria, zoals BaseClear in Leiden. Om de huisvesting van Polyganics gasloos te maken is het ontwerp gestoeld op de beginselen van de Trias Energetica: een totaalvisie waarbij de aanpak betrekking heeft op het gebouw- en installatieontwerp en op gebruikersapparatuur.

De totaalvisie hangt sterk samen met de energietransitie van de gemeente Groningen: een verdere uitrol van collectieve warmtenetten en verduurzaming van het elektriciteitsnet. De productie, levering en opslag van energie vindt steeds meer in de directe omgeving plaats. Bijvoorbeeld door de bredere toepassing van bodemenergie-opslagsystemen, PV-panelen en efficiëntere accusystemen. Door in de basis een gebouw te ontwerpen dat compact en thermisch goed geïsoleerd is en daarin energiezuinige gebouwinstallaties (voor klimaat, warmtapwaterbereiding, ventilatie en verlichting) te integreren, kan de energievraag op gebouwniveau flink worden beperkt. Door daarnaast energiezuinige gebruiksapparatuur (A+++) toe te passen en een energiebewust gebruik te stimuleren, kan de totale energievraag (gebouw + gebruik) worden beperkt.

Over Polyganics

Polyganics ontwikkelt en produceert medische hulpmiddelen die het lichaam zelf afbreekt. Bekend is de innovatieve hersenpleister die het Groningse bedrijf ontwikkelde om het lekken van hersenvloeistof na een hersenoperatie te verminderen. De pleister wordt inmiddels getest bij patiënten. Ook is een lever- en alvleesklierpleister in ontwikkeling.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Mark Visser, projectmanager.

Wilt u op de hoogte blijven van ons laatste nieuws. Abonneer u dan hier.