Terug naar insights

Het schoonste plekje van het ziekenhuis is weer als nieuw

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda vernieuwde recent de complete Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) om ook de komende jaren aan de strengste eisen voor veilig instrumentarium te kunnen voldoen. Daarbij is de CSA direct voorbereid op een gasloze toekomst: de stoom die nodig is voor het desinfectieproces wordt nu met elektriciteit gemaakt. Deerns is verantwoordelijk voor de complete werktuigbouwkundige installatie van de nieuwe CSA.

De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) wordt ook wel het schoonste plekje van het ziekenhuis genoemd. Alle medische gereedschappen die chirurgen en medisch specialisten gebruiken, worden hier dagelijks grondig gereinigd. Dat gebeurt met speciale wasmachines en sterilisatoren. De CSA van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) was verouderd en toe aan vernieuwing. Daartoe is de complete afdeling het afgelopen jaar gerenoveerd. De apparatuur was aan vervanging toe en bovendien zijn de eisen voor CSA de afgelopen 15 jaar strenger geworden. Om als ziekenhuis over een robuuste en toekomstbestendige CSA te beschikken besloot het GHZ om niet alleen de apparatuur te vervangen, maar om voor een complete renovatie te gaan.

Een andere indeling en zonering van de CSA zorgen nu voor een verbeterd proces. Er zijn nu drie zones met een logische route. In de desinfectieruimte – door samenvoeging van de CSA en CSD (Centrale Scopen Desinfectie) één ruimte geworden –, komt al het vuile materiaal op één plek binnen. Via de wasmachines komt het instrumentarium terecht in de schone ruimte. Hier wordt het instrumentarium gecontroleerd en op de juiste wijze verpakt. De laatste stap is dat het naar de steriele ruimte gaat. Dankzij deze indeling kan het personeel feitelijk nog maar één route volgen, met een efficiënter proces als resultaat.

Ingenieus systeem met overdruk

Voor de nieuwe CSA is een systeem bedacht voor het realiseren van overdruk. Als ontwerpende partij voor de werktuigbouwkundige techniek was Deerns hier verantwoordelijk voor. Tussen de drie gebieden wordt een luchtdrukverschil gecreëerd, zodat een bepaalde stromingsrichting ontstaat. In dit geval van schoon naar vuil. De steriele ruimte kan zo nooit besmet worden met vuile deeltjes en het is zeker dat de spullen die op de OK komen schoon zijn. Voor het systeem met overdruk realiseerde Deerns onder meer een compleet nieuwe infrastructuur voor luchtbehandeling, inclusief de kanalen en luchtbehandelingskasten.

Duurzame stoomopwekking

De medische instrumenten worden gedesinfecteerd met stoom, een veel gebruikte techniek in ziekenhuizen. Veel ziekenhuizen wekken die stoom op met hun gascentrale. Het GHZ niet langer. Zij stappen over op een duurzame techniek: de stoom voor desinfectie wordt met elektriciteit lokaal opgewekt in de autoclaaf. Hiermee sorteert het ziekenhuis alvast voor op een gasloze toekomst. Het afstappen van fossiele brandstoffen is voor elk ziekenhuis een enorme uitdaging, Het GHZ voert die transitie stapsgewijs uit. Als je voor een renovatie als deze staat, neem je dit aspect natuurlijk mee. Het is voor het GHZ een bewuste keuze geweest.

Mobiele CSA neemt kritiek proces over

De grondige renovatie stelde het GHZ voor nóg een flinke uitdaging: het afbreken en opnieuw opbouwen van een kritiek werkproces. Desinfectie van medische instrumenten kan en mág niet stilvallen. Daarom heeft leverancier Steelco Miele een tijdelijke voorziening geplaatst die de capaciteit van de CSA heeft overgenomen.” Met de omliggende afdelingen zijn vervolgens goede afspraken gemaakt om de overlast van de renovatie zo veel mogelijk te beperken. Veel werkzaamheden zijn in de avonden en weekenden verricht.

Ook is het hele gebied rondom de werkzaamheden met behulp van Deerns in onderdruk gezet ten opzichte van de rest van het ziekenhuis. Hiermee wordt de kans op verspreiding van bouwstof naar overige afdelingen en ruimtes geminimaliseerd.