Terug naar insights

Bouw toekomstbestendig gebouw Radboudumc gestart

Op 23 april heeft burgemeester Bruls het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van het Radboudumc. Binnen drie jaar verrijst een gloednieuw gebouw. Dit gebouw, dat is ontworpen door EGM Architecten, vormt een tastbare uitwerking van de langetermijnvisie op huisvesting van het Radboudumc. Deerns is als adviseur installatietechniek nauw betrokken bij de realisatie van dit toekomstvaste gebouw, dat is afgestemd op de behoeften van de gebruikers.

Het Radboudumc wil vooroplopen in de vorming van innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Die er ook nog is voor de kinderen van onze kinderen. Persoonsgerichtheid, innovatie en samenwerken in netwerken staan hierbij centraal. Deze principes zijn vertaald naar een Masterplan met behulp van drie B’s: Bricks (bouwstenen), Bytes (slimme technologie) en Behavior. Dat laatste staat voor een andere manier van (samen)werken. Juist omdat het umc fors investeert in slimme technologie en nieuwe manieren van werken, blijkt het aantal Bricks enorm omlaag te kunnen. Deze slimme aanpak zorgt dat er compacter kan worden gebouwd.

Compact en duurzaam

Afgaande op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zorg, onderzoek en onderwijs, ziet het universitair medisch centrum grote voordelen in een intensiever, compacter gebruik van bestaande en nieuwe huisvesting. De compactere bouw bestaat uit 100.000 m2 minder dan de huidige huisvesting. De ontwerpers spreken over ‘vernieuwbouwen’: tegelijk met nieuwbouw een goede samenhang met en tussen de omringende gebouwen creëren. Voor het ontwerp van de nieuwbouw ontving het Radboudumc een BREEAM excellent-certificaat. Het Radboudumc is het eerste universitair medisch centrum in Nederland dat dit certificaat heeft ontvangen. Daarin heeft het ontwerp ook nog de hoogste score behaald tot nu toe van de ziekenhuizen in Nederland.

Klaar voor de toekomst

Het zorglandschap in Nederland is ingrijpend aan het veranderen. De bevolking vergrijst en de zorgvraag neemt steeds verder toe. Ook de grote toename van beschikbare technologie en nieuwe behandelmethodes vragen om verandering in de zorg, onderzoek en onderwijs en huisvesting van (universitaire) ziekenhuizen. Met deze nieuwbouw, waarbij de ruimtes meer gericht zijn op de gebruikers dan ooit, en met de allernieuwste technologische en logistieke snufjes om de zorg zowel voor de patiënt als voor de zorgverleners te ondersteunen, gaat het Radboudumc op weg naar het meest persoongerichte en innovatieve umc van Nederland.

Gebruikers centraal

Het Radboudumc kiest voor het principe ‘healing environment’. Gepersonaliseerde kamers met een eigen beleving gelden als belangrijke ondersteunende factoren voor de kansen op herstel. In twee proefkamers werd met medewerking van echte patiënten de best mogelijke kamerinrichting uitgetest. Ook de ruimtes voor medewerkers zijn zoveel mogelijk op de gebruikers toegesneden.In de nieuwbouw spelen licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving in de vorm van tuinen en dakterrassen dan ook een belangrijke rol. Dat geldt voor zowel de ruimten waar patiënten komen als ook voor de werkomgeving van de medewerkers.

Partners

Bouwpartner en adviseurs: Het duurzame ontwerp is door Radboudumc ontwikkeld in samenwerking met bouwpartner Fourcare en adviseurs Deerns, EGM architecten, Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs bv, Peutz, Suzanne Holtz Studio, DGMR en ptg advies.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Vincent Jansen.