Lichtmanagement


Bij lichtmanagementsystemen (geavanceerde lichtschakel- en regelsystemen) wordt digitale communicatie tussen de verlichtingsarmaturen en de bedieneenheden gebruikt. Hierdoor is betrouwbare communicatie mogelijk en krijgen groepen armaturen een eigen adressering. Zo ontstaan veel nieuwe mogelijkheden voor lichtregeling en energiebesparing. Daarnaast wordt de flexibiliteit van verlichtingsinstallaties enorm vergroot, waardoor de installatie eenvoudig aangepast kan worden op nieuwe (bouwkundige) situaties.

Het gebruik van lichtmanagementsystemen op basis van DALI, DSI, EIB/KNX en LON zorgen ervoor dat diverse lichtscenario's eenvoudig te programmeren zijn. Deerns houdt zich op de hoogte van nieuwe, innovatieve, systemen in de markt om altijd de laatste stand van de techniek te kunnen adviseren.

De gespecialiseerde kennis van deze systemen en de integratie met andere technische installaties zoals HVAC, beveiligingsinstallaties, GBS en zonwering is aanwezig bij Deerns.

Het gebruik van deze systemen leidt tot meer flexibiliteit, ergonomie en werkplekgeoriënteerde verlichting. Mogelijkheden voor energiebesparing met lichtmanagementsystemen zijn:

Intelligente tijdsturing, daglichtafhankelijke regeling, taakgeoriënteerde verlichting, aanwezigheidsdetectie, individuele regeling door de gebruiker en beperking van het piekvermogen.

Elk van bovenstaande maatregelen levert afzonderlijk een besparing van 10 tot 30%. Door deze strategieën te combineren kunnen besparingen tot wel 60-70% behaald worden.